TRENDS OF STRUCTURAL CHANGES IN THE MEAT FOOD CONSUMPTION AND PRODUCTION IN RUSSIA

  • Наталия Анатольевна Яковенко IAgP RAS
  • Ирина Серафимовна Иваненко IAgP RAs
Keywords: meat products subcomplex, consumption, production, structural changes, government regulation, import, self-sufficiency

Abstract

The current stage of development of the meat and food subcomplex requires solving the following strategic tasks: ensuring a balanced consumption structure, improving the quality and competitiveness of agricultural products and food. The main trends in the development of the meat-processing subcomplex of Russia are revealed: the strengthening of inter-industry and intra-industry disproportions in the development of the subcomplex, the growth of demand constraints, and the reduction in the potential capacity of certain segments of the meat and meat products market. The trend of a significant reduction of import volume of poultry meat, pork and pork bacon has been revealed. However, with a decrease in import consumption, beef import volumes increase. The feasibility of developing project management in the agro-food complex, as well as of the formation of selective support for crisis industries has been shown.

 

Author Biographies

Наталия Анатольевна Яковенко, IAgP RAS

doctor of economic sciences

Ирина Серафимовна Иваненко, IAgP RAs

candidate of economic sciences

References

Указ Президента Российской Федерации от 30 января 2010 г. № 120 «Доктрина продовольственной безопасности Российской Федерации». URLL:// http://www.mcx.ru/ documents/ document/show/14855.19.htm

Стрекозов Н.И., Чинаров А.В. Структура рынка мяса в Российской Федерации. //Экономика сельскохозяйственных и перерабатывающих предприятий. – 2010. - № 11 - С.11- 12.

Стратегии развития мясного животноводства в Российской Федерации на период до 2020 года, утвержденной приказом Минсельхоза России от 10 августа 2011 г. № 267 http://www.garant.ru/products/ipo/prime/doc/2075426/ Дата доступа 27.11.2018.

Приказ Минздрава РФ от 19 августа 2016 г. № 614 http://www.garant.ru/ products/ipo/prime/doc/71385784/ Дата доступа 27.11.2018.

Россия в цифрах. 2017: крат. стат. сб. / Росстат. – M., 2017. – 511 с.

Трухачев В.И., Лещева М.Г., Юлдашбаев Ю.А. Мясной рынок России: анализ состояния и перспективы развития //Достижения науки и техники АПК. - 2012. - № 11 – С.3-8

Стрекозов Н.И., Чинаров А.В. Развитие рынка основных видов мяса в Российской Федерации. // Экономика сельскохозяйственных и перерабатывающих предприятий. – 2010 -№7 – С.26-29

Яковенко Н.А., Иваненко И.С. Обоснование сценариев развития продуктовых цепочек в агропродовольственном комплексе // Аграрный научный журнал. – 2017. – № 7. – С. 97–100.

http://ab-centre.ru/news/rynok-govyadiny---klyuchevye-tendencii-i-prognozy Дата доступа 7.11.2018

Петриков А.В. Основные направления и механизмы реализации современной агропродовольственной политики // Экономика сельскохозяйственных и перерабатывающих предприятий. – 2016. - №1. – С. 11-18.

Published
2018-12-07
Section
MODERN CHALLENGES OF DEVELOPMENT OF AGRO-FOOD COMPLEX OF THE RUSSIAN FEDERATION