INFLUENCE OF TECHNOLOGY SHIFTS ON THE COMPETITIVENESS GROWTH OF THE AGRO-FOOD COMPLEX IN RUSSIA

  • N.A. Yakovenko IAgP RAS
Keywords: agro-food complex, input-output method, intermediate consumption, structural changes, linear coefficient of absolute structural changes, quadratic coefficient of absolute structural changes

Abstract

The article is devoted to the actual problem of assessing the prospects for the development of the agro-food complex on an innovative basis. The calculation of the chain and basic linear and quadratic coefficients of absolute structural changes revealed a low rate of change in the reproductive structure of the main branches of the agro-food complex. It was carried out a comparative analysis of the structural changes in intermediate consumption in the economy as a whole, the agricultural sector and food production. The conclusion was made about minor structural changes in the agro-food complex, about the conservation of the existing technological structure, slowing down the introduction of innovation, which hinders the innovation-oriented development of the agro-food complex. The introduction of modern innovative technologies, digitization of the agricultural sector is possible when the state implements an active scientific, technical and structural policy.

Author Biography

N.A. Yakovenko, IAgP RAS

doctor of economic sciences

References

Глазьев С.Ю. Мирохозяйственные уклады в глобальном экономическом развитии // Экономика и математические методы. – 2016. –Т. 52. – № 2. – С. 3–29.

Казинец Л.С. Темпы роста и структурные сдвиги в экономике (показатели планирования и статистики). – М.: Экономика,1981. – 183 с..

World Input-Output Database. – URL: http://www.wiod.org/new_site/home.htm

Сухарев О.С. Оценка структурных сдвигов в экономике России // Доклад на семинаре у проф. И.Ф.А.Погосова. – 2013. – С. 28.

Глазьев С.Ю. Стратегия опережающего развития России в условиях глобального кризиса. – М.: Экономика, 2010. – 255 с.

Переверзев Г.А. Основные подходы к изучению структурных сдвигов в экономике // Вестник ТвГУ. Серия Экономика и управление. – 2016. – № 1. – С. 265–275.

Осипов В.С. Цифровая платформа развития агропромышленного комплекса // Перспективы цифровизации отраслевой экономики России: особенности и условия / под ред. Ю.В. Гнездовой, Ю.А. Романовой. – М.: Издательство «Научный консультант», 2018. – 236 с.

Балацкий Е.В. Экономический рост и технологические ловушки // Общество и экономика – 2003. – № 11. – С. 53–76.

Климова В.В. Оценка воздействия технологических укладов на становление российской экономики // Экономический журнал. – 2010. – № 3 (19). – С. 11–16.

Топольский Р.А. Структурные диспропорции как угроза экономической безопасности государства // Социально-экономические явления и процессы. – 2015. – Т. 10. – № 6. – С. 106–113.

Прогноз научно-технологического развития агропромышленного комплекса Российской Федерации на период до 2030 года. – URL: http://mcx.ru/upload/ iblock/264/ 264dfabe7e526b6a79ffe5697c34ed4f.pdf

Published
2019-07-27
Section
STRATEGIC MANAGEMENT OF THE DEVELOPMENT OF THE AGRO-FOOD COMPLEX