RUSSIA'S TRENDS OF BALANCE OF THE GRAIN-FOOD CHAIN OF RUSSIA

  • N.A. Yakovenko IAgP RAS
Keywords: food chain, grain, intersectoral balance, agro-industrial integration, product balances

Abstract

The article provides an analysis of the development of the grain- food chain of Russia based on the study of food balances. The essence and structure of food balances, their place in assessing the sustainable development of the grain economy are considered. The main trends in the development of the grain-food chain in the face of increasing uncertainty factors are identified. The change in the structure of the formation of grain resources from 1990 to 2018, as well as their use, is shown. With the general positive dynamics of grain resources, significant fluctuations in its production, which negatively affects the sustainable development of grain farming, are observed. Since 2000, there has been a decrease in domestic grain consumption for all structural components. The strategic directions of the formation of the grain-food chain are proposed. The conclusion about the need for structural modernization of grain production is made.

Author Biography

N.A. Yakovenko, IAgP RAS

doctor of economic sciences

References

Яковенко Н.А., Иваненко И.С., Воронов А.С. Диверсификация агропродовольственного экспорта России // Международный сельскохозяйственный журнал. - 2019. - № 5 (371). - С. 69-73. DOI: 10.24411/2587-6740-2019-15089

Алтухов А.И., Нечаев В.И. Экономические проблемы инновационного развития зернопродуктового подкомплекса России. - М.: Издательство Насирддинова В.В., 2015 – 477 с.

Алтухов А.И. Основные тенденции в развитии зернового хозяйства и рынка зерна в России // Вестник Курской государственной сельскохозяйственной академии. – 2014. - № 6 - с. 2-7.

Громова И.В. Развитие зернового хозяйства в российской федерации и ее регионах // Вестник НГИЭИ – 2011 - № 4 (5). – Т. 1. - с. 54-60

Карпенко Г.Г., Антонцев А.А. Основные тенденции развития производства и рынка зерновых культур в России и мировом пространстве // Государственное управление. Электронный вестник. - Выпуск № 69. – с. 56-79.

Методические указания по составлению годовых балансов продовольственных ресурсов, утвержденные постановлением Росстата от 25 декабря 2006 года № 82 (с изменениями на 21 октября 2013 года). – URL: http://docs.cntd.ru/document/902024138

Заикин В. П., Рябова И. В. Исследование баланса ресурсов и использования зерна // Вестник НГИЭИ. - 2017. - № 9 (76). - С. 88‒102.

Улезько А.В., Тютюников А.А., Бабин Д.И. Концептуальные и методические подходы к разработке прогнозных балансов продовольственных ресурсов // Научный журнал КубГАУ. – 2014. - №96 (02). – с. 1-16.

Бундина О.И. Развитие зернового хозяйства России: проблемы и решения // Инновационно-технологическое развитие пищевой промышленности – тенденции, стратегии, вызовы: 21-ая Международная научно-практическая конференция, посвященная памяти Василия Матвеевича Горбатова, 6 декабря 2018 г. – М.: ФГБНУ «ФНЦ пищевых систем им. В.М. Горбатова» РАН, 2018. – С.40-43.

Кондратьев В.Б. Глобальные цепочки стоимости в отраслях экономики: общее и особенное / Мировая экономика и международные отношения. – 2019. - том 63, № 1. - С. 49-58.

Берегатнова Е. В. Рынок продукции глубокой переработки зерна в РФ: состояние, перспективы // Национальный исследовательский университете Высшая школа экономики, 2016. – 32 с.

Published
2020-06-25
Section
STRATEGIC MANAGEMENT OF THE DEVELOPMENT OF THE AGRO-FOOD COMPLEX