ASSESSMENT OF STRUCTURAL DYNAMICS OF FOOD CHAINS IN RUSSIA BASED ON BALANCES OF FOOD RESOURCES

  • N.A. Yakovenko IAgP RAS
  • I.S. Ivanenko IAgP RAS
Keywords: structural dynamics, food chain, balances of food resources, balance

Abstract

The article presents the results of a study of long-term trends in the modernization of food chains of the agri-food complex. In the context of the growth of uncertainty factors in the country and the world economy, the strengthening of the influence of structural modernization on the development of the agri-food complex of Russia has been proven. The methodology for assessing structural changes in the food chains of the agri-food complex based on the balance of food resources is substantiated. On the example of food chains of grain and oilseeds, the main trends and features of their formation are revealed. The conclusion is made about the need to strengthen state support for the agri-food complex, aimed at the formation of full-fledged national product chains to ensure the country's food security.

Author Biographies

N.A. Yakovenko, IAgP RAS

doctor of economic sciences

I.S. Ivanenko, IAgP RAS

candidate of economic sciences

References

Гатаулин А.М., Карпузова Н.В. Основные тенденции структурных сдвигов в производстве сельскохозяйственной продукции // Евразийский Союз Ученых. – 2014. – № 6–1. – URL: https://cyberleninka.ru/article/n/osnovnye-tendentsii-strukturnyh-sdvigov-v-proizvodstve-

selskohozyaystvennoy-produktsii (дата обращения: 15.09.2020).

Методические принципы по составлению годовых балансов продовольственных ресурсов. – URL: https://statistica.gov.md (дата обращения: 17.09.2020).

Капустина И.В. Региональные продовольственные балансы: основные аналитические процедуры // Современная наука: актуальны проблемы теории и практики, серия экономика и право. – 2016. – № 4. – С. 74–78.

Рау В.В. О стратегии развития зернового сектора / Институт Народнохозяйственного Прогнозирования РАН. – URL: https://ecfor.ru/wp-content/uploads/2016/04/strategiya-razvitiya-

zernovogo-sektora-nauchnaya-statya-rau.pdf (дата обращения: 15.07.2020).

Agricultural Market Information System (AMIS). – URL: http://www.amis-outlook.org/ (дата обращения 20.06.2020).

Руднев М.Ю., Руднева О.Н. Совершенствование рыночно-государственного механизма развития мясопродуктового рынка // Научное обозрение: теория и практика. – 2016. – № 1. – С. 29–38.

Об утверждении отраслевой целевой программы «Развитие производства и переработки сои на 2011–2013 годы»: Приказ Минсельхоза № 162. // СПС Гарант.

Отраслевая программа «Развитие производства и переработки сои в Российской Федерации на 2015-2020 годы» [сайт][Электронный ресурс]. – URL: http://www.ros-soya.su/public.aspx?3BB4E5AC (дата обращения: 17.09.2020).

Остапенко Т.В. Приоритеты стратегического управления конкурентными преимуществами в продуктовых цепочках // Островские чтения. – 2015. – № 1. – С. 100–106.

Published
2020-10-04
Section
STRATEGIC MANAGEMENT OF THE DEVELOPMENT OF THE AGRO-FOOD COMPLEX