TRENDS AND PRIORITY AREAS OF STRUCTURAL CHANGES IN THE AGRICULTURAL FOOD COMPLEX IN RUSSIA IN THE CONDITIONS OF NEW GLOBAL CHALLENGES

  • V.V. Kirsanov IAgP RAS
Keywords: agri-food complex, balanced development, structural changes, export of high value added

Abstract

Trends in structural adaptation of cross-sectoral value chains in the agri-food complex of Russia to the multifactorial impact of external shocks are analyzed. The factors that determine the differentiation of development levels and affect the balance of economic growth of the sectors of the complex are investigated. Based on the study of national capabilities and competitive advantages of the agri-food complex, the main factors influencing the competitive position of the country in the context of the restructuring of the configuration of integration ties in the world agri-food markets and the systemic crisis of the institutions of interstate interaction are identified, directions of structural modernization are formulated that ensure the growth of profitability for producers and guaranteeing food safety.

Author Biography

V.V. Kirsanov, IAgP RAS

candidate of economic sciences

References

База данных Международного валютного фонда (IMF) Policy Responses to COVID19 (imf.org). – URL: http://https://www.imf.org/en/Topics/imf-and-covid19/ Policy-Responses-to-COVID-19

Аганбегян А.Г. Выступление на Совместном заседании Богомоловского клуба и секции экономики РАН «Вызовы социально-экономической политики». 30 октября 2020 г. – URL: https://ecfor.ru/publication/video- vyzovy-sotsialno-ekonomicheskoj-politiki/

Аганбегян А.Г. О необходимости новой социально-экономической политики // Среднерусский вестник общественных наук. – 2020. – Т. 15. – № 3. – С. 15–50.

Посткризисное восстановление экономики и основные направления прогноза социально-экономического развития России на период до 2035 г.: научный доклад / под ред. А.А. Широва. – М.: Наука, 2020. – 152 с.

Общенациональный план действий, обеспечивающих восстановление занятости и доходов населения, рост экономики и долгосрочные структурные изменения в экономике (одобрен на заседании Правительства РФ 23 сентября 2020 г. (протокол N 36, раздел VII) N П13-60855 от 2 октября 2020 г.) // СПС Гарант.

Путин В.В. Выступление на Саммите «Группы двадцати» 21.11.2020. – URL: http://www.kremlin.ru/events /president/news/64460

Рейтинг 50 крупнейших компаний АПК России по итогам 2019 // Эксперт. – 2020. – № 47 (1185).

О финансовых результатах деятельности организаций в I полугодии 2020 года / Росстат.– URL: https://rosstat.gov.ru/bgd/free/B04_03/IssWWW.exe/Stg/ d05/157.htm

Ермолова О.В., Кирсанов В.В. Оценка конкурентоспособности АПК в условиях глобальной интеграции // Научное обозрение. – 2014. – № 4. – С. 246–252.

Наука и инновации. Годовая форма федерального статистического наблюдения № 4-инновация «Сведения об инновационной деятельности организации»: база данных / Росстат.– URL: https://rosstat.gov.ru/folder/14477

Trade shows signs of rebound from COVID-19, recovery still uncertain / WTO. PRESS/862. 06.10.20. – URL: https://www.wto.org/english/news_e/pres20_e/ pr862_e.pdf

International trade statistics 2001–2020. – URL: http://www.intracen.org/itc/market-info-tools/ trade-statistics/

Ермолова О.В., Кирсанов В.В. Управление структурными изменениями в агропродовольственном комплексе // Экономика и управление: проблемы, решения. – 2018. – Т 1. – № 12. – С. 59–68.

OECD 2020. Application of public procurement rules during the COVID-19 crisis from the perspective of the European Union’s Procurement Directives and the Government Procurement Agreement. April 8, 2020. – URL: http://www.sigmaweb.org/publications/ Public-procurement-COVID-19-crisis-SIGMA-April-2020.pdf

Эрикссон К. Школьное питание в мире является источником образования о здоровой еде: выступление на форуме «Школьное питание — источник укрепления здоровья детей». 12.11.2020. – URL: https://www.dairynews.ru/news/katarina-eriksson-shkolnoe-pitanie- v-mire-yavlyaet.html

Стратегия регионального развития агропродовольственного комплекса России / О.В. Ермолова [и др.]. – Саратов: Изд-во ИАгП РАН, 2009. – 124 с.

Published
2020-11-27
Section
STRATEGIC MANAGEMENT OF THE DEVELOPMENT OF THE AGRO-FOOD COMPLEX