ASSESSMENT OF FOOD SECURITY IN RUSSIA UNDER THE CONDITIONS OF IMPLEMENTATION OF THE IMPORT SUBSTITUTION STRATEGY

  • N.A. Yakovenko IAgP RAS
  • I.S. Ivanenko IAgP RAS
Keywords: food security, import substitution strategy, self-sufficiency, physical accessibility, , economic accessibility, food balances

Abstract

New challenges and risks associated with the coronavirus pandemic have actualized the problems of ensuring food security in Russia. The article analyzes the dynamics of self-sufficiency and physical availability of basic food products in the context of the implementation of an import-substituting model for the development of the agri-food complex. The positive and negative consequences of the implementation of the import substitution strategy have been substantiated. A decrease in the economic availability of food was revealed, which does not correspond to the basic priorities of the Doctrine of Food Security of the Russian Federation. The conclusion is made about the need for interaction between import-substituting and export-oriented strategies for the development of the agri-food complex.

Author Biographies

N.A. Yakovenko, IAgP RAS

doctor of economic sciences

I.S. Ivanenko, IAgP RAS

candidate of economic sciences

References

Алтухов А.И. Продовольственная безопасность страны: проблемы и возможные пути их решения / Экономика региона. – 2008. – Прил. к № 2. – С. 33–48.

Анфиногентова А.А. Инновационная агропродовольственная политика как фактор обеспечения глобальной продовольственной безопасности // Экономический анализ: теория и практика. – 2010. – № 10. – С. 3–7.

Крылатых Э.Н., Проценко О.Д., Дудин М.Н. Актуальные вопросы обеспечения продовольственной безопасности России в условиях глобальной цифровизации // Продовольственная политика и безопасность. – 2020. – Т. 7. – № 1. – С. 19–38.

Доктрина продовольственной безопасности Российской Федерации: утв. Указом Президента Российской Федерации от 21 января 2020 г. № 20. – URL: http://www.consultant.ru/document/cons_doc_LAW_343386/

Балансы продовольственных ресурсов. – URL: http://old.gks.ru/wps/wcm/connect/ rosstat_main- /rosstat/ru/statistics/enterprise/economy/

Об утверждении методики расчета уровня самообеспечения сельскохозяйственной продукцией, сырьем и продовольствием: Приказ Министерства сельского хозяйства РФ от 30 сентября 2020 года N 582. – URL: https://docs.cntd.ru/document/566006410

Николаева М.А., Дуканич Л.В. Экспортоориентированность и импортозамещение как стратегические направления развития агропромышленного комплекса России // Российский внешнеэкономический вестник. – 2020. – № 11. – С. 106–117.

Яковенко Н.А., Иваненко И.С., Воронов А.С. Диверсификация агропродовольственного экспорта России // Международный сельскохозяйственный журнал. – 2019. – № 5. – С. 69–73.

Редчикова Н.А., Семенова А.Г. Экономическая доступность продовольствия в Российской Федерации // Вестник Томского государственного университета. Экономика. – 2015. – № 4 (32). – С. 71–87.

Решетникова Е.Г. Условия достижения критериев продовольственной безопасности в период нового глобального вызова // Вестник НГИЭИ. – 2021. – № 1(116). – С. 105–114.

Published
2021-04-01
Section
STRATEGIC MANAGEMENT OF THE DEVELOPMENT OF THE AGRO-FOOD COMPLEX