IMPROVEMENT OF THE TAX SYSTEM AS A FACTOR OF STABILIZING PAYMENT-PROPER FOOD DEMAND

  • V.D. Iosipenko IAgP RAS
Keywords: effective demand for food, supply economics theory, progressive taxation scale, indirect taxes, value added tax, preferential tax rate

Abstract

The article substantiates the need to improve the national tax system as a significant factor in increasing the volume of effective food demand, along with the dynamics of household income and prices for food products. The main approaches of the theory of supply economics to the use of taxes in the regulation of macroeconomic proportions are considered. The controversial issues when levying value added tax are analyzed; proposals to improve the application of this important indirect federal tax are formulated.

Author Biography

V.D. Iosipenko, IAgP RAS

candidate of economic sciences

References

Решетникова Е.Г.Институциональная составляющая обеспечения продовольственной безопасности // Научные ведомости Белгородского государственного университета. Серия Экономика. Информатика. – 2015. – № 1 (198). – С. 61– 67.

В России начала действовать прогрессивная шкала НДФЛ. – URL: https://ria.ru/20210101/ndfl- 1591769829.html?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop

Стиглиц Дж. Цена неравенства: чем расслоение общества грозит нашему будущему. – М: Эксмо, 2015. – 564 с.

Курбатова И.А., Пермякова Н.П. Перераспределение доходов в контексте современного экономического кризиса // Проблемы современной науки и образования. – 2016. – № 17 (59). – С. 29–32.

Салмина А.Избыточное неравенство и экономический рост: Россия и БРИКС. – URL: http://neravenstvo.com/?p=1091

Национальная продовольственная безопасность России: стратегические приоритеты и условия обеспечения / А.А. Анфиногентова [и др.]; под общ. ред. Т.В. Блиновой. – Саратов: Изд-во Саратовский источник, 2018. – 413 с.

Погорлецкий А.И. Тенденции в индивидуальном подоходном налогообложении в современном мире:вопросы теории и практики // Вестник СПбГУ. Серия 5. – 2014. – Вып. 1. – С. 105–122.

Фролова Т.А. История экономических учений. – Таганрог: Изд-во ТРТУ, 2006. – 555 с.

Налоговая статистика в первом полугодии 2019 года. – URL: http://old.gks.ru/wps/wcm/connect/ rosstat_main/rosstat/ru/statistics/finance

Зотиков Н.З. Добавленная стоимость: практика обложения // Вестник Евразийской науки. – 2019. – № 3. – Т. 11. – URL: https://esj.today/PDF/73ECVN319.pdf/

Смирнов С.В.Увеличение ставки НДС. Положительные и отрицательные последствия // Молодой учёный. – 2018. – № 36. – URL: http://vsenauki.ru/publications/offer/2452/#.YArBLdSLRkg/

Решетникова Е.Г. Метод «Затраты – Выпуск» и прогнозирование развития сферы потребления продовольствия // Региональные агросистемы: экономика и социология. – 2016. – № 1. – С. 3.

Землякова А.В. Повышение налога на добавленную стоимость // Научный вестник Южного института менеджмента. – 2018. – № 2. – С. 31–36.

С 01.07.2020 некоторые продукты облагаются по пониженной ставке НДС. – URL: https://buhguru.com/news/s-01-07-2020-nekotorye-produkty- oblagayutsya-po-ponizhennoj-stavke-nds.html/

Published
2021-04-01
Section
STRATEGIC MANAGEMENT OF THE DEVELOPMENT OF THE AGRO-FOOD COMPLEX