STRATEGIC PRIORITIES AND MECHANISMS FOR INNOVATIVE DEVELOPMENT OF THE PRODUCTION CAPACITY OF THE LIVESTOCK SUBCOMPLEX

  • M.Ya Vasilchenko IAgP RAS
Keywords: agro-industrial complex, innovation process, diffusion of innovations, animal husbandry, dairy farming, support mechanisms, innovation support

Abstract

The article forms the author's paradigm for assessing the innovative state of animal husbandry based on the theories of innovations diffusion. The most important elements of innovation diffusion theories are technology transfer and knowledge spillover. The system of indicators of the innovative profile of products, resources and means of state support for livestock industries has been substantiated.

The influence of the existing instruments of state support on innovations diffusion in dairy cattle breeding by groups of regions of Russia, specified in accordance with the theory of innovations diffusion by Rogers and having significant differences in the level of innovativeness of milk production, has been revealed. The results of the study showed the priority role of innovative support in increasing the commodity resources of milk, especially in groups of regions with a high level of innovativeness in milk production. For various groups of regions, appropriate models of state support are proposed. To identify the impact of innovative support for milk on innovative potential, an innovativeness matrix has been developed, which can be used to assess the innovative potential of milk production and processing. The proposed methodological approach makes it possible to assess the level of sufficiency of innovative support resources for a more complete use of the production potential of both milk production and processing.

Author Biography

M.Ya Vasilchenko, IAgP RAS

candidate of economic sciences

References

Трошин А., Санду И., Дощанова А. Инновационно-инвестиционная компонента в стратегии развития региона // АПК: экономика, управление. - 2018. - № 2. - С. 29–35.

Vasilchenko M. The innovation process development in dairy cattle breeding in Russia // Revista ESPACIOS . 2018. Vol. 39, № 14. – URL: http://www.revistaespacios.com /a18v39n14/18391430.html.

Васильченко М.Я. Инновационные факторы конкурентоспособности производственного потенциала основных отраслей животноводческого подкомплекса //Экономические науки. - 2021. - № 8(201). - С. 17–21.

Текучев И, Иванов Ю, Кормановский Л. Проблемы реализации технологических инноваций в животноводстве // АПК: экономика, управление. - 2017. - № 5. - С. 21–22.

Потапов А.П. Использование таблиц «затраты-выпуск» в исследованиях динамики и структуры ресурсоемкости аграрного производства // Проблемы прогнозирования. - 2019. - № 2. - С. 87–97.

Итоги Всероссийской сельскохозяйственной переписи 2016 года: В 8 т./Федеральная служба гос. статистики. М.: ИИЦ «Статистика России», 2018. Т. 1: Основные итоги Всероссийской сельскохозяйственной переписи 2016 года по Российской Федерации.–URL: www.gks.ru/free_doc/new_site/ siness/sx/vsxp2016/VSHP_2016_T1_k1.pdf.

Vasilchenko M. Mеthods for supporting the process of diffusioon and use innovations in the agro-based industrial complex» // Periodicals of Engineering and Natural Sciences. Vol. 9, No. 3, September 2021, pp.938-957. URL:http://pen.ius.edu.ba/index.php/pen/article/view/2316.

Andergassen R; Nardini Fr; Ricottill, M. Innovation diffusion, general purpose technologies and economic growth // STRUCTURAL CHANGE AND ECONOMIC DYNAMICS. 2017; (40): 72–80.

Васильченко М.Я. Инструменты поддержки процесса распространения инноваций в отраслях АПК (на примере молочного скотоводства) // Региональные агросистемы: экономика и социология. - 2019. - № 3.

Андрющенко С.А. Национальные и региональные механизмы реализации приоритетов развития производственного потенциала агропродовольственного комплекса России // Международный сельскохозяйственный журнал. - 2019. - № 2. - С. 34–38.

Дерунова Е. А., Филатова И. Н., Дерунов В.А. Прогнозирование инновационной активности российских регионов // Инновационный Вестник Регион. - 2015. - № 4. - С. 20–26.

Андрющенко С.А., Васильченко М.Я., Трифонова Е.Н. Экономические механизмы повышения эффективности использования производственного потенциала молочного скотоводства и перерабатывающей промышленности с учетом распространения инноваций // Экономические науки. - 2019. - № 9 (178). - С. 70–75.

Published
2021-10-14
Section
REGIONAL PECULIARITIES OF MANAGEMENT OFTHE AGRO-FOOD COMPLEX DEVELOPMENT