STRATEGIC MANAGEMENT OF THE COMPETITIVENESS OF THE AGRICULTURAL FOOD COMPLEX IN RUSSIA IN THE CONDITIONS OF DIGITAL TRANSFORMATION

  • A.A. Anfinogentova IAgP RAS
  • O.V. Ermolova IAgP RAS
  • N.A. Yakovenko IAgP RAS
  • E.G. Reshetnikova IAgP RAS
  • S.A. Andryushchenko IAgP RAS
Keywords: agri-food complex, strategic management, competitiveness, digital economy, inter-sectoral approach, priorities, sustainable development

Abstract

The article is devoted to the methodological problems of strategic management of the agri-food complex of Russia in the context of new challenges and threats. The study of the agri-food complex is based on the principles of an inter-sectoral agrarian economy, involves the study of social, economic, ecological and demographic aspects of its development. As a result of the study, the directions of ensuring the competitive stability of the agri-food complex as a diversified system have been substantiated. On the basis of inter-sectoral analysis, the purpose and priorities of the structural modernization of the complex in the system of factors for the growth of its competitiveness have been identified. The necessity of implementing the state structural policy in the agri-food complex of the country for the concentration of resources in key areas of its development and increasing competitiveness has been proved. The theoretical and methodological substantiation of the strategic directions of development of institutions for ensuring food security of Russia and increasing the competitiveness of the national agri-food complex is given;  socio-economic mechanisms for their implementation are developed. The tendencies and mechanisms of competitive development of the production potential of the agri-food complex are revealed. The influence of the dynamics of natural, humanitarian and material capital on the growth of food production was considered at the national, mega-regional, regional levels. The necessity of expanding the scale of successful innovations in the field of agriculture and more effective use of digital technologies necessary to support the transformation of the Russian agri-food complex in the world economy has been proved. The prospects of fundamental research of the development of the agro-food complex of Russia are determined.

Author Biographies

A.A. Anfinogentova, IAgP RAS

academician of the Russian academy of sciences, doctor of economic sciences

O.V. Ermolova, IAgP RAS

doctor of economic sciences

N.A. Yakovenko, IAgP RAS

doctor of economic sciences

E.G. Reshetnikova, IAgP RAS

doctor of economic sciences

S.A. Andryushchenko, IAgP RAS

doctor of economic sciences

References

Эволюция академической экономической науки в России: научная конференция. – URL: https://scientificrussia.ru/articles/naucnaa-konferencia-evolucia- akademiceskoj-ekonomiceskoj- nauki-v-rossii-pramaa-translacia

Стратегические приоритеты социально-экономического развития агропродовольственного комплекса России / А. А. Анфиногентова, Т.В. Блинова, И.Л. Воротников и др.; под общ. ред. И.Л. Воротникова. – Саратов, 2016. – 595 с.

Конкурентоспособность агропродовольственного комплекса России в условиях глобальных вызовов / А.А.Анфиногентова, Т.В.Блинова, И.Л.Воротников и др.; под общ.ред. И.Л.Воротникова.– Саратов: Амирит, 2017.–403 с.

Развитие продуктовых цепочек в агропродовольственном комплексе: межотраслевые аспекты исследования/ О.В. Ермолова, Н.А. Яковенко, В.В. Кирсанов и др. – Саратов: Изд-во «Саратовский источник».- 2017. – 156 с.

Национальная продовольственная безопасность России: стратегические приоритеты и условия обеспечения» / А.А. Анфиногентова, М.Ю. Мореханова, Т.В. Блинова, С.А. Андрющенко и др.; под общ. ред. М.Ю. Морехановой. Саратов: Изд-во «Саратовский источник», 2018. - 413 с.

Теория и методы управления межотраслевыми и межрегиональными взаимодействиями в агропродовольственном комплексе /Анфиногентова А.А., Решетникова Е.Г., Иосипенко В.Д. и др.; под общ.ред. А.А. Анфиногентовой. — Саратов: Саратовский источник, 2019.

Анфиногентова, А.А. Теория системного управления межотраслевыми взаимодействиями в многоуровневых социально-экономических структурах // Экономика и управление. - 2016. - № 5. – С.4-13.

Анфиногентова А.А., Ермолова О.В., Мореханова М.Ю. Теоретико- методологическое обоснование стратегии восстановления и развития российского агропродовольственного комплекса в условиях глобальных рисков и неопределенности // Региональные агросистемы: экономика и социология. - 2020. - № 3. – С. 5-9

Ермолова О.В. Формирование механизма ценовой стабильности в агропродовольственном комплексе России // Региональные агросистемы: экономика и социология. - 2021. - № 2. - С 4-8

Яковенко Н.А. Оценка продовольственной безопасности России в условиях глобальных изменений // Научные исследования и разработки. Экономика. - 2021. - Т. 9. № 5. - С. 37-43.

Ермолова О.В., Кирсанов В.В., Остапенко Т.В. Межотраслевой уровень взаимодействий в евразийском агропродовольственном комплексе // Экономические науки. - 2020. - № 187. - С. 49-54

Яковенко Н.А. Тенденции формирования региональной структуры российского экспорта агропродовольственной продукции// Проблемы развития территории. - 2021. - Т.25. № 2. - С. 44-58.

Решетникова Е.Г.Институциональная составляющая обеспечения продовольственной безопасности: направления развития //Экономика и предпринимательство. - 2021. - № 3. - С. 328 - 333

Решетникова Е.Г.Условия достижения критериев продовольственной безопасности в период нового глобального вызова // Вестник НГИЭИ. - 2021. - № 1(116). - С.105 – 114.

Решетникова Е.Г.Современные проблемы регулирования розничных цен на продовольствие // Научное обозрение: теория и практика. - 2021. - Т.11. Вып.2. - С.521-533.

Кадомцева М. Е. Оценка институциональных изменений в агростраховании // Журнал экономической теории. - 2021. - Т. 18. - № 3. - С. 448-461

Андрющенко С.А. Предпосылки конкурентоспособного развития производственного потенциала агропромышленного комплекса с учетом экономических последствий пандемии коронавируса // Международный сельскохозяйственный журнал. – 2020. - №4. – С. 24-27

Potapov, A.P. The Use of Input–Output Tables in the Study of the Dynamics and Structure of the Resource Intensity of Agricultural Production. Studies on Russian Economic Development. 2021; 32(2): 177-183

Андрющенко С.А., Кутенков Р.П., Бондаренко Ю.П. Эффективность использования основных фондов как фактор повышения конкурентоспособности региональных АПК // Экономика сельского хозяйства России. - 2021. - № 5. - С. 8-13.

Derunova E., Andryushchenko S. Substantiation of factors of strategic development of scientific and intellectual potential of agricultural food complex. Scientific Papers Series Management, Economic Engineering in Agriculture and Rural Development. 2021; 21(1): 197-206

Андрющенко С.А. Экологизация как фактор повышения конкурентоспособности агропродовольственного комплекса // Международный сельскохозяйственный журнал. – 2020. - №2. – С. 36-39.

Vasilchenko M. Mеthods for supporting the process of diffusioon and use innovations in the agro-based industrial complex. Periodicals of Engineering and Natural Sciences. 2021; 9(3):938-957.

Published
2021-12-16
Section
STRATEGIC MANAGEMENT OF THE DEVELOPMENT OF THE AGRO-FOOD COMPLEX