ASSESSMENT OF AGRICULTURAL CAPITAL-LABOR RATIO AS A FACTOR OF INNOVATIVE DEVELOPMENT OF AGRO-FOOD COMPLEX IN THE REGIONAL SPACE OF THE COUNTRY
Abstract
Based on the author's methodology, the degree of influence of the agricultural capital-labor ratio on the growth of agricultural production in the regions of Russia is justified. Provisional calculations evidence a weak relationship between these two indicators in the total set of regions characterized by a fairly high share of the agrarian sector in the economic structure. It is concluded the expediency of applying measures to increase the level of fund-raising as a factor in the innovative development of the agro-food complex for certain regions where, on the basis of the set of factors, there is an unambiguous tendency of agrarian production growth, depending on the level of agricultural capital-labor ratio.
References
Статистическая информация Федеральной службы государственной статистики Российской Федерации [Электронный ресурс]. - URL: http://www.gks.ru/
Статистическая информация Министерства сельского хозяйства Российской Федерации [Электронный ресурс]. - URL: http://mcx.ru/
Бондаренко, Ю.П. Прогноз развития сельского хозяйства в условиях неоднородности регионального пространства страны / Ю.П. Бондаренко // Региональные агросистемы: экономика и социология. – Саратов: ИАгП РАН. - 2016. - №2.
Бондаренко, Ю.П. Межрегиональные различия производственного потенциала агропродовольственного комплекса России на современном этапе / Ю.П. Бондаренко // Региональные агросистемы: экономика и социология. – Саратов: ИАгП РАН. - 2015. - №1.
Бондаренко, Ю.П. Ресурсные ограничения производственного потенциала аг-ропродовольственного комплекса регионов России / Ю.П. Бондаренко // Региональные агросистемы: экономика и социология. – Саратов: ИАгП РАН. - 2014. - №2.