TRENDS AND PRIORITIES OF DEVELOPMENT OF THE RUSSIAN DAIRY PRODUCT SUBCOMPLEX UNDER THE CONDITIONS OF EXTERNAL DESTABILIZING FACTORS

  • V.V. Kirsanov Institute of Agrarian Problems - Subdivision of the Federal State Budgetary Research Institution Saratov Federal Scientific Center of the Russian Academy of Sciences
  • M.V. Spirina Institute of Agrarian Problems - Subdivision of the Federal State Budgetary Research Institution Saratov Federal Scientific Center of the Russian Academy of Sciences
Keywords: agro-food complex, dairy subcomplex, balance, structural changes, economic stability, destabilizing factors

Abstract

The influence of global and national trends of structural changes in the agri-food sector on the development parameters of the Russian dairy product subcomplex is analyzed. Trends in changes in the parameters of economic stability and features of the structural adaptation of the subcomplex to the conditions of destabilizing factors and restrictions that influence the prospects for its development have been studied. The priorities for the structural modernization of the dairy product subcomplex have been formulated and measures of state regulation have been determined, incl. anti-crisis orientation, making it possible to realize its competitive advantages and ensure economic sustainability and balanced development in the new conditions.

Author Biographies

V.V. Kirsanov, Institute of Agrarian Problems - Subdivision of the Federal State Budgetary Research Institution Saratov Federal Scientific Center of the Russian Academy of Sciences

candidate of economic sciences

M.V. Spirina, Institute of Agrarian Problems - Subdivision of the Federal State Budgetary Research Institution Saratov Federal Scientific Center of the Russian Academy of Sciences

research assistant

References

Национальный доклад о ходе и результатах реализации в 2022 году Государственной программы развития сельского хозяйства и регулирования рынков сельскохозяйственной продукции, сырья и продовольствия / Минсельхоз. 2023. - URL: https://mcx.gov.ru/upload/iblock/8b5/yvt18slkd24xjlxudr56sy9 nvxnrrfuu.pdf

Потребление основных продуктов питания по Российской Федерации / Росстат. - URL: https://rosstat.gov.ru/storage/mediabank/potr-rf.xls

Производство сельскохозяйственной продукции на душу населения / Росстат. - URL: https://rosstat.gov.ru/storage/mediabank/jiv_dsh.xls

Развитие молочной индустрии России: итоги 2022 года и прогноз на 2023 год / Национальный союз производителей молока (СОЮЗМОЛОКО). - URL: https://souzmoloko.ru/

Уровень рентабельности (убыточности) проданных товаров, продукции, работ, услуг c 2017 г. / Росстат. - URL: https://www.fedstat.ru/indicator/58036

Рейтинг крупнейших производителей молока по итогам 2022 года / Союзмолоко, Milknews и Streda Consulting. - URL: https://souzmoloko.ru/news/Valovyj-nadoj- Top-30.html

Рейтинг ТОП-30 молочных хозяйств по эффективности по итогам 2022 года / Союзмолоко. 27.09.2023. - URL: https://milknews.ru/analitika-rinka-moloka/reitingi/TOP-30-samyh-effektivnyh- molochnyh-hozjajstv-22.html

Коэффициенты концентрации производства по видам экономической деятельности / Росстат. - URL: https://rosstat.gov.ru/storage/mediabank/concurent_sreda.htm

Прогноз социально-экономического развития Российской Федерации на 2024 год и на плановый период 2025 и 2026 годов / Министерство экономического развития РФ. - URL: https://www.economy.gov.ru/material/directions/makroec/prognozy_ socialno_ekonomicheskogo_razvitiya/prognoz_socialno_ekonomicheskogo_razvitiya_ rf_na_2024_god_i_na_planovyy_period_2025_i_2026_godov.html

Ермолова О.В., Яковенко Н.А., Кирсанов В.В., Иваненко И.С., Остапенко Т.В. Оценка структурных преобразований в агропродовольственном комплексе России // Продовольственная политика и безопасность. 2022. Т.9. № 1. С. 49-66.

Ermolova O., Yakovenko N., Kirsanov V., Ivanenko I. Structural changes in the agri-food complex: priorities and management mechanisms. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. 12th International Scientific Conference on Agricultural Machinery Industry, INTERAGROMASH 2019: 012072.

Published
2023-09-29
Section
STRATEGIC MANAGEMENT OF THE DEVELOPMENT OF THE AGRO-FOOD COMPLEX