Assessment of regional differentiation of food consumption by the population of Russia

  • N.A. Yakovenko Institute of Agrarian Problems - Subdivision of the Federal State Budgetary Research Institution Saratov Federal Scientific Center of the Russian Academy of Sciences
  • I.S. Ivanenko Institute of Agrarian Problems - Subdivision of the Federal State Budgetary Research Institution Saratov Federal Scientific Center of the Russian Academy of Sciences
Keywords: food security, consumption, region, differentiation, self-sufficiency

Abstract

The article analyzes current problems of regional differentiation of food supply for the population of Russia. The study was carried out on the basis of food balances of the Russian Federation and regions of Russia. The dynamics of changes (2014-2021) in the level of consumption of basic food products by regions of the Russian Federation are presented. Deviations of actual consumption from rational norms of food consumption by region were identified. New trends (positive and negative) characterizing changes in diet across the country and regions are substantiated. A conclusion is drawn about the need to overcome regional differentiation in the consumption of basic food products based on the intensification of interregional exchange.

Author Biographies

N.A. Yakovenko, Institute of Agrarian Problems - Subdivision of the Federal State Budgetary Research Institution Saratov Federal Scientific Center of the Russian Academy of Sciences

doctor of economic sciences

I.S. Ivanenko, Institute of Agrarian Problems - Subdivision of the Federal State Budgetary Research Institution Saratov Federal Scientific Center of the Russian Academy of Sciences

candidate of economic sciences

References

FAO. 2001. The State of Food Insecurity in the World 2001. Rome. – URL: http://www.fao.org/docrep/003/y1500e/y1500e00.htm.

Доктрина продовольственной безопасности Российской Федерации. – URL: http://www.consultant.ru/document/cons_doc_LAW_343386/

Приказ Министерства здравоохранения РФ от 19 августа 2016 г. № 614 "Об утверждении Рекомендаций по рациональным нормам потребления пищевых продуктов, отвечающих современным требованиям здорового питания". - URL: https://www.garant.ru/products/ipo/prime/doc/71385784/)

Методические рекомендации MP 2.3.1.0253-21 «Нормы физиологических потребностей в энергии и пищевых веществах для различных групп населения РФ».

Бунина Н. Э., Солнцева О. В. Региональные аспекты обеспечения продовольственной безопасности // Экономика сельского хозяйства России. 2021. № 10. С. 10-15.

Вартанова М.Л. Региональные аспекты развития агропромышленного комплекса, сельских территорий и продовольственной безопасности // Российское предпринимательство. 2017. Том 18, № 5. С. 869-886.

Плотников В.А., Лисицина Е.А. Оценка уровня региональной дифференциации в Российской Федерации // Теория и практика сервиса: экономика, социальная сфера, технологии. 2018. № 2 (36). С. 5-15.

Материалы официального сайта Росстата – URL: http://www.gks.ru/wps/wcm/connect/rosstat_main/rosstat/ ru/statistics/enterprise/economy/

Яковенко Н.А., Иваненко И.С. Оценка продовольственного обеспечения населения России в условиях новых вызовов и ограничений // Продовольственная политика и безопасность. 2023. Том 10, № 2. С. 247–262.

Published
2023-12-21
Section
REGIONAL PECULIARITIES OF MANAGEMENT OFTHE AGRO-FOOD COMPLEX DEVELOPMENT