FOOD INDUSTRY OF THE SARATOV REGION: DEVELOPMENT TRENDS UNDER UNCERTAINTY

  • E.N. Trifonova Institute of Agrarian Problems - Subdivision of the Federal State Budgetary Research Institution Saratov Federal Scientific Center of the Russian Academy of Sciences
Keywords: food and processing industry, Saratov region, Volga Federal District, new global challenges, production, export, import

Abstract

Modern conditions of political instability dictate the need for a differentiated approach to the development of a strategy for the development of the food and processing industry for each region of the Russian Federation. Within the framework of this study, a comparative analysis of the state and prospects for the development of the food industry of the subjects of the Russian Federation that are part of the Volga Federal District was carried out in terms of a number of indicators, in particular, in terms of production in the food industry, exports and imports of food and agricultural raw materials. The influence of the standard of living of the population on the development trends of the food industry in the regions has been clarified. The regions of the Volga Federal District were ranked and the place of the Saratov region among them was determined in terms of the level of socio-economic development of the subject, as well as the state and trends in the functioning of the local food industry. The most promising ways of development of the food industry in the Saratov region are substantiated, taking into account the identified trends.

Author Biography

E.N. Trifonova, Institute of Agrarian Problems - Subdivision of the Federal State Budgetary Research Institution Saratov Federal Scientific Center of the Russian Academy of Sciences

candidate of economic sciences

References

Доктрина продовольственной безопасности Российской Федерации (утв. Указом Президента Российской Федерации от 21 января 2020 г. № 20). – URL:: https://mcx.gov.ru/upload/iblock/3e5/3e5941f295a77fdcfed2014f82ecf37f.pdf? ysclid=lipr3bg4cv368246747

Импорт в Саратовскую область. «Пищевые продукты, напитки, табак». – URL: https://ru-stat.com/date- Y2019-2020/RU63000/import/world/04

Трифонова Е.Н. Развитие экспорта пищевой промышленности Саратовской области в современных условиях // Региональные агросистемы: экономика и социология. 2022. № 2. C. 26-34.

Паспорт федерального проекта «Экспорт продукции АПК» (утв. протоколом заседания проектного комитета национального проекта «Международная кооперация и экспорт» от 14 декабря 2018 г. № 5). – URL: http://mcx.ru/ministry/departments/departament-informatsionnoy-politiki-i- spetsialnykh-proektov/industry-information/info-federalnyi-proekt- eksport

Авдеева Е. С., Преображенский Ю. В. Экономические аспекты реализации экспортного потенциала пищевой промышленности Саратовской области // Изв. Сарат. ун-та. Нов. сер. Сер. Экономика. Управление. Право. 2019. Т. 19, вып. 1. С. 36–42.

Обзор. Экспортный профиль региона: Саратовская область. – URL: https://agraryplus.ru/ wp-content/uploads/2021/07/saratov_22.07.2021.pdf

Киреева Н.А., Сухорукова А.М. К вопросу о реализации приоритетного проекта Саратовской области «Экспорт продукции АПК» // Вестник СГСЭУ. 2018. № 5 (74). с.62-67.

Отчёт Губернатора Романа Бусаргина на заседании Саратовской областной Думы. – URL:https://saratov.gov.ru/news/otchyet_gubernatora_romana_busargina_ na_zasedanii_saratovskoy_ oblastnoy_dumy/?ysclid=lgnj7msn6p929844090

Регионы России. Социально-экономические показатели. 2017: Стат. сб. / Росстат. - М., 2017. - 1402 с.

Регионы России. Социально-экономические показатели. 2022: Стат. сб. / Росстат. - М., 2022. - 1122 с.

Решетникова Е.Г. Региональная дифференциация уровня жизни: вызовы времени // Проблемы развития территории. 2021. Т. 25. № 1. С. 108–122.

Проект Стратегии развития органического производства в Российской Федерации до 2030 года. – URL: https://regulation.gov.ru/Regulation/Npa/PublicView?npaID =137062

Published
2023-07-11
Section
REGIONAL PECULIARITIES OF MANAGEMENT OFTHE AGRO-FOOD COMPLEX DEVELOPMENT