Problems and prospects of innovative development of the production potential of the agro-industrial complex

  • S.A. Andryushchenko Institute of Agrarian Problems - Subdivision of the Federal State Budgetary Research Institution Saratov Federal Scientific Center of the Russian Academy of Sciences
Keywords: production potential, food security, innovative development, agro-food complex, region

Abstract

The article presents the main results of scientific research of the laboratory of innovative development of the production potential of the agro-food complex of the Institute of Agrarian Problems (IAgP RAS). The laboratory staff conducts theoretical and methodological substantiation of strategic management of the development of the production potential of the agro-food complex. The production potential of the agro-food complex is understood as its generalized ability to produce a certain amount of intermediate and final food products and incomes, as well as to ensure at least simple reproduction. In general, the study of the relationship between economic growth, trends and patterns of innovative development of the agro-food complex shows the need for further improvement of the administrative and economic mechanism for achieving the goals of agricultural development by radically strengthening coordination between federal, regional and sectoral aspects of the development of agricultural production potential.

Author Biography

S.A. Andryushchenko, Institute of Agrarian Problems - Subdivision of the Federal State Budgetary Research Institution Saratov Federal Scientific Center of the Russian Academy of Sciences

doctor of economic sciences

References

Анфиногентова А.А. Система натурально-стоимостных межотраслевых балансов в управлении конечными результатами агропродовольственной корпорации // Региональные агросистемы: экономика и социология. 2022. № 4. С. 5-17.

Программно-целевое планирование и хозяйственный механизм в системе агропромышленного комплекса / А. А. Никонов, В. А. Тихонов, Р. Г. Кравченко [и др.]. – Саратов: Саратовский университет, 1986. 167 с.

Кутенков Р.П. Математические модели и методика оценки динамики сельскохозяйственного производства с учетом оптимизации сочетаний значений ресурсных факторов // Региональные агросистемы: экономика и социология. 2020. № 3. С. 23-32.

Потапов А.П. Оценка влияния ресурсных факторов устойчивого развития аграрного производства на состояние продовольственной независимости России // АПК: экономика, управление. 2023. № 7. С. 29-35.

Андрющенко С.А., Кутенков Р.П., Бондаренко Ю.П. Эффективность использования основных фондов как фактор повышения конкурентоспособности региональных АПК // Экономика сельского хозяйства России. 2021. № 5. С. 8-13.

Бондаренко Ю.П. Влияние инвестиций на обновление и эффективность использования основных фондов в сельском хозяйстве России // Экономика сельскохозяйственных и перерабатывающих предприятий. 2019. № 3. С. 43-49.

Кутенков Р.П., Андрющенко С.А., Васильченко М.Я. Прогнозы обеспечения населения России отечественной мясомолочной продукцией до 2030 г // Проблемы прогнозирования. 2009. № 5(116). С. 75-84.

Дерунова Е.А. Совершенствование управления инновационным развитием агропромышленного комплекса: системный подход // Международный сельскохозяйственный журнал. 2022. том 65, № 6 (390). С. 614-617.

Васильченко М.Я. Инструменты поддержки процесса распространения инноваций в отраслях АПК (на примере молочного скотоводства) // Региональные агросистемы: экономика и социология. 2019. № 3. С. 70-78.

Трифонова Е.Н. Повышение конкурентоспособности пищевой и перерабатывающей промышленности как условие расширения экспортных возможностей отрасли // Экономика сельского хозяйства России. 2021. № 4. С. 33-39.

Шабанов В.Л. Взаимосвязь трудовых практик в структуре повседневной деятельности трудоспособного населения: сравнительный анализ города и села // Общество: социология, психология, педагогика. 2022. № 10(102). С. 36-40.

Андрющенко С.А. Тенденции и условия повышения экологической устойчивости АПК Российской Федерации // Международный сельскохозяйственный журнал. 2023. № 2(392). С. 143-146.

Осовин М.Н. Обоснование приоритетных направлений повышения конкурентоспособности России в условиях новых глобальных вызовов //Экономика: теория и практика. 2016. № 3 (43). С. 15-20.

Развитие агропродовольственных систем в регионах России, неблагоприятных для ведения сельского хозяйства: возможности и регулирование / С. А. Андрющенко, Р. П. Кутенков, В. Л. Шабанов [и др.]. Саратов: Издательство Саратовский источник, 2020. 215 с.

Published
2023-12-21
Section
TO THE 300TH ANNIVERSARY OF THE RUSSIAN ACADEMY OF SCIENCES

Most read articles by the same author(s)