FOOD DEMAND MANAGEMENT IN THE CONTEXT OF INSTITUTIONAL CONCEPT OF ECONOMIC DEVELOPMENT

  • E.G. Reshetnikova IAgP RAS
Keywords: institutions, solvent demand for food, real disposable household income, , indexation of incomes, indexation of incomes, share of expenditures on food products

Abstract

The article provides a critical analysis of the hypotheses of the relationship between institutions and economic development. The formal and informal institutions that determine the dynamics of consumer choice in food are systematized. The directions of improving the institution of wage indexation, which affects the increase in real disposable household income and the formation of effective demand for food products, are substantiated.

Author Biography

E.G. Reshetnikova, IAgP RAS

doctor of economic sciences

References

Solow R. A Contribution to the Theory of Economic Growth // Quarterly Journal of Economics. – 1956. – Vol. 70 (1). – P. 65–94.

North D.C. Understanding the Process of Economic Change. – Princeton University Press, 2005. – 187 p.

Acemoglu D., Robinson J. Why Nations Fail. The Origins of Power, Prosperity and Poverty. – New York: Crown Business, 2012.

Натхов Т.В., Полищук Л.И. Политэкономия институтов и развития: как важно быть инклюзивным // Журнал Новой экономической ассоциации. – 2017. – № 2(34). – С. 12– 38.

Eggertson T. Economic Behavior and Institutions. – Cambridge: Cambridge University Press, 1990. – 385 р.

Вихарев В.В. Использование методики WGI Всемирного банка в оценке изменений институциональной среды России: возможности и ограничения // Финансовая аналитика: проблемы и решения. – 2016. – № 46. – С. 32–44.

Всемирный банк. Проект Worldwide Governance Indicators. – URL: https://datacatalog.worldbank.org/dataset/worldwide-governance-indicators

Glaester E., Porta R.la, Lorez-de-Silanes E., Shleifer A. Institutions Cause Growth? // Journal of Economic Growth. – 2004. – Vol. 9(3). – P. 271–303.

Попов Е.В., Сухарев О.С. Институциональные факторы экономических изменений теории Дугласа Норта // Журнал экономической теории. – 2016. – № 3. – С. 117–132.

Уровень жизни населения в I полугодии 2019 года. – URL: http://old.gks.ru/wps/wcm/connect/rosstat_main/rosstat/ru/statistics/ population/level/ (дата обращения 07.03.2020).

Решетникова Е.Г. Информационные аспекты обеспечения продовольственной безопасности России // Информационная безопасность регионов. – 2014. – № 3 (16). – С. 45–50.

Уровень жизни домашних хозяйств. – URL: https://www.gks.ru/bgd/regl/b18_14p/Main.htm/

Рейтинг стран Европы по доле расходов семей на продукты питания – 2018. – URL: https://riarating.ru/countries/20181218/630114363.html/

Доля расходов на питание (еду) в странах мира. – URL: https://deepcool-ma.com/dolya-rasxodov-na- pitanie-edu-v-stranax-mira/.html/ (дата обращения 07.03.2020).

Продовольственная безопасность России: вызовы, риски, угрозы / А.А. Анфиногентова [и др.] – Саратов, 2011. – 270 с.

Исследование Nielsen: новые тренды покупательского поведения и розничной торговли. – URL:https://marketing.by/novosti-rynka/issledovanie-nielsen-novye-trendy-pokupatelskogo- povedeniya-i-roznichnoy-torgovli/

Изменяется НДС для некоторых продуктов // Московский комсомолец. – 2019. – 30 сентября.

Трудовой кодекс Российской Федерации от 30.12.2001 N 197-ФЗ (ред. от 16.12.2019). – URL:http://www.consultant.ru/document/cons_doc_LAW_34683/

Орехова С.В. Оценка институциональной эффективности индексации оплаты труда // Вестник СПбГУ. – Сер. 5. – 2016. – Вып. 3. – С. 130–154.

Кодекс Российской Федерации об административных правонарушениях от 30.12.2001 N 195-ФЗ (ред. от 18.02.2020). – URL: http://www.consultant.ru/cons/cgi/online.cgi? base=LAW&dst=&n=34661&req=doc#05263267032124166

Published
2020-06-25
Section
STRATEGIC MANAGEMENT OF THE DEVELOPMENT OF THE AGRO-FOOD COMPLEX